Fair play

Når du trener ferdigheter og fysiske egenskaper, alene og sammen med andre, lærer du deg selv å kjenne gjennom de utfordringene du møter. Har du evnen til å spille sammen med de andre på basketlaget? Viser du fair play i innebandy? Styrer du sinnet ditt i pressede situasjoner, og hvordan takler du seier og nederlag? Gjennom aktivitet får du svar på hvem du er.

Norges fotballforbund: Hva er Fair Play?

Alle i fotballfamilien har et ansvar for å følge de normer, regler og retningslinjer som skaper verdier og holdninger vi kan være stolte av. Spillere, trenere, ledere, dommere, foresatte/foreldre, besteforeldre, publikum, media og andre aktører i fotballen har alle et ansvar for å forsterke det gode fotballmiljøet.

Sentrale stikkord er:

  • Vise respekt og toleranse for hverandre
  • Alle er like verdifulle
  • Ta avstand fra rasisme og andre former for mobbing
  • Respektere dommerens avgjørelser
  • Skape et fellesskap som inkluderer alle
  • Lagspill krever god samarbeidsevne

Fair play ble utformet i begynnelsen av 1800-tallet på de engelske kostskolene som Rugby og Eton. Gjennom idretten skulle de unge læres opp til selvbeherskelse, pliktfølelse, lagånd og ærlighet. 

Straffespark i fotball ble innført i 1891, og det førte til heftig diskusjon. Mange mente at dersom reglene ble fulgt, ville det ikke være nødvendig med en ”straff”. Det fortelles at den første spilleren på klubben Corinthians som skulle ta ei straffe, bevisst satte den utenfor mål, og i den samme klubben gikk kapteinen av banen, da en spiller på det andre laget ble skadet. Det ville ikke bli rettferdig å skulle fortsette kampen 11 mot 10 spillere.

 

Nettressurser

Rørende tilfelle av sportsånd

http://www.dagbladet.no/2012/06/06/sport/fair_play/friidrett/21960472/

Dagbladet.no

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 19.12.2017

© Cappelen Damm AS